• VASKULARNA KIRURGIJA

  vaskularna-kirurgija

  Vaskularna kirurgija podgrana je kirurgije, koja se bavi bolestima vaskularnog sustava- arterija i vena.

  U Poliklinici Matulić većina ljudi traži pomoć vaskularnog kirurga kod problema proširenih površinskih vena nogu-varikoziteta. Iako tegobe kod ovog problema mogu biti minimalne i samo estetske naravi, nerijetko se javljaju i bol, otok nogu i osjećaj težine, svrbež i drugi neugodni simptomi.

  Detaljnim pregledom i uz nalaz ultrazvuka vena nogu (color doppler), naši ugledni stručnjaci, vaskularni kirurzi prof. dr. sc. Vedran Radonić i Krešimir Čandrlić, dr. med. savjetuju i provode način liječenja koji najbolje odgovara pojedincu.

  Osim navedenog, u okviru vaskularne kirurgije liječe se i slijedeće bolesti:

  • duboka venska tromboza
  • tromboflebitis (upala površinskih vena)
  • malformacije vena
  • otvorene rane na nozi
  • aneurizma
  • ishemija i druge
  • površinski kapilarni crtež

  Liječenje vena u Poliklinici Matulić

  Statistika pokazuje da više od 50 % stanovništva pati od problema proširenih vena ili kapilara koje su posljedica genetske predispozicije i suvremenog načina života. Poteškoće vezane uz vensku insuficijenciju onemogućuju adekvatno funkcioniranje u svakodnevnom životu, bilo da je riječ o estetskom ili funkcionalnom problemu.

  Poliklinici Matulić nudimo sljedeće mogućnosti liječenja problematičnih vena i kapilara:

  Sklerozacija pjenom
  Ubrizgavanje sklerozantnog sredstva pomiješanog sa zrakom (kako bi se stvorila pjena) tankom iglicom u lumen kapilare. Ovom metodom kemijski se izaziva upala stijenke kapilare, zgrušavanje krvi unutar njenog lumena te razgradnja uz posljedično preusmjeravanje protoka krvi na zdrave kapilare.
  Metoda je jednostavna i brza te se provodi ambulantno, bez anestezije.

  Ultrazvukom vođena sklerozacija pjenom (UGFS)
  Metoda prilikom koje se sklerozantna pjena ubrizgava pod kontrolom ultrazvuka. Primjenjuje se u liječenju većih kapilara te vena i venskih ulkusa. Nerijetko se koristi u kombinaciji sa nekom od operacijskih tehnika u svrhu postizanja što boljih rezultata.

  Radiofrekventna ablacija vena (RFA)
  RFA je najnovnija metoda otklanjanja proširenih vena nogu koja se temelji na zatvaranju oštećenih vena pomoću mikrovalova. Riječ je o operativnom zahvatu koji se provodi ambulantno, u anesteziji, a kojim se efikasnobezbolno i trajno uklanjaju tegobe vezane uz problematične vene.

  Zahvat se provodi na način da se kroz mali otvor na koži uvodi tanka sonda (kateter), pod pratnjom ultrazvuka, sve do ušća proširene vene. Kateter je priključen na aparat koji radiofrekventnom energijom grije stijenku vene te se ona pod visokom temperaturom stisne i zatvori. Obzirom da kroz nju prestaje protok krvi, krv se preusmjerava na druge, zdrave vene.

  Termički obrađena vena se odmah povlači, a hematom (podljev) i lokalna oteklina prolaze u narednim tjednima.
  Pacijent se može odmah vratiti svakodnevnim aktivnostima.

  Prije bilo kojeg od navedenih zahvata nužan je specijalistički pregled vaskularnog kirurga te color doppler vena (ultrazvuk) kako bi se odredilo točno stanje vena i arterija nogu i stupanj oštećenja te odabrao najpogodniji način liječenja za svakog pacijenta.

  Naš tim

Kirurgija

 • Kirurgija

  kirurgija

  Kirurgija je grana medicine koja se bavi kirurškim bolestima, a pri tome koristi ručne i instrumentalne operativne tehnike, a u svrhu poboljšanja tjelesnih funkcija ili vanjskog izgleda.

  saznaj više...
 • Abdominalna terapija

  abdominalna-kirurgija

  Abdominalna kirurgija podgrana je kirurgije koja se bavi kirurškim bolestima probavnih organa.

  saznaj više...
 • DJELATNOSTI

  Poliklinika Matulić je zdravstvena ustanova koja pruža široki spektar specijalističkih medicinskih usluga.
  Saznaj više
 • NAŠ TIM

  Za Polikliniku Matulić rade jedni od najboljih medicinskih stručnjaka. Kliknite na tipku saznaj više i upoznajte naš tim.
  Saznaj više
 • RADNO VRIJEME

  • Ponedjeljak - Petak
   8.00 - 20.00
  • Subota
   po dogovoru
  • Nedjelja
   ne radimo