• RADIOLOGIJA

  radiologija

  Obično se pod tim nazivom podrazumijeva medicinska radiologija, odnosno grana medicine koja se bavi primjenom raznih vrsta zračenja u cilju dijagnosticiranja i liječenja bolesti.
  Početak medicinske radiologije veže se za otkriće zračenja koje je danas poznato pod nazivom rentgensko zračenje. No, današnja radiologija, osim rentgenskog zračenja, u dijagnostičke svrhe koristi i ultrazvuk kao i radio-izotope.

  U Poliklinici Matulić specijalisti radiologije doc.dr.sc. Tonči Batinić i dr.med. Budimir Sekovski, obavljaju color doppler ultrazvuk:

  • krvnih žila vrata
  • krvnih žila gornjih ekstremiteta
  • krvnih žila donjih ekstremiteta

  Što je color doppler?

  Color doppler ultrazvuk neinvazivna je metoda koja pruža uvid u cirkulaciju skoro svih dijelova tijela, omogućava ocjenu ishemije (nedostatne opskrbe kisikom) pojedinih organa, otkriva patologiju srca, arterija i vena te prikaz tumorske vaskularizacije organa.

  Kako se izvodi?

  Izvodi se na isti način kao i ultrazvuk, odnosno, prislanjanjem sonde na promatrane krvne žile kako bismo na ekranu dobili njihov prikaz.
  Na taj način opisujemo stijenke srčanih šupljina ili krvne žile, otkrivamo jesu li krvne žile sužene, postoje li plakovi na stijenkama krvnih žila (aterosklerotske promjene), je li protok krvi ubrzan ili usporen te otkrivamo da li postoje zastoji u cirkulaciji.

  Koje su najčešće pretrage color dopplerom?

  Najčešće color doppler pretrage su pretrage krvnih žila vrata čiji je zadatak opskrba moždanog debla i moždanih stanica krvlju. Najčešći simptomi zbog kojih se osobe odlučuju na pretragu color dopplerom su vrtoglavice, glavobolje, prolazne ishemije mozga. Kartoidne arterije smještene su s prednje strane vrata (lijeva i desna) i prve su žile u kojima se stvaraju aterosklerotske promjene – nastaju plakovi.
  Pored krvnih žila vrata česte su doppler pretrage arterija i vena nogu, kao i ultrazvuk-color doppler srca u sklopu kardiološke obrade, što je sve moguće napraviti u Poliklinici Matulić-
  Veliki značaj doppler pretrage je u dijagnostici zloćudnih novotvorina (karcinoma, malignih tumora), jer se tada stvaraju nove krvne žile koje inače ne postoje a čija je svrha prehraniti novotvorinu, odnosno tumor. Te su žile povezane sa normalnom cirkulacijom i na taj način dolazi i do rasapa malignih stanica u druge organe (metastaze).

  Naš tim

 • DJELATNOSTI

  Poliklinika Matulić je zdravstvena ustanova koja pruža široki spektar specijalističkih medicinskih usluga.
  Saznaj više
 • NAŠ TIM

  Za Polikliniku Matulić rade jedni od najboljih medicinskih stručnjaka. Kliknite na tipku saznaj više i upoznajte naš tim.
  Saznaj više
 • RADNO VRIJEME

  • Ponedjeljak - Petak
   8.00 - 20.00
  • Subota
   po dogovoru
  • Nedjelja
   ne radimo